MICRO
BIOME
A MIKROBIOMRÓL FLORABALANCE MAGYARORSZÁGON
FORGALOMBAN
MI AZ ENTEROCOCCUS
FAECIUM L3?
Az emberi mikrobiomot célzó
kutatások kimutatták, hogy a
szervezetben mintegy 5000
mikroorganizmusfaj él, amelyek
2000 nemzetséghez és 25 törzshez
tartoznak, és összesen 316 millió
génnel rendelkeznek. Becslések
szerint csak az emberi
emésztőrendszerrel kapcsolatban
9 millió különböző bakteriális
eredetű gén létezik.
A humán bélmikrobiom
génkatalógusa (IGC) és az
eggNOG adatbázis leképezése
alapján a gének körülbelül
40%-a ismeretlen vagy
meghatározatlan funkciójú.
MIK AZ
ENTEROCOCCUSOK?
Az enterococcusok a
tejsavbaktériumok változatos,
fajokban gazdag csoportja, amelyet
különböző környezetekből, többek
között az emberek, állatok és
rovarok emésztőr endszeréből, de
természetes biomokból, például
vízből, szennyvízből, talajból és
szántóföldekről is izoláltak.
Enterococcusokat izoláltak
növényekből, például olajbogyóból
is, és a vadon élő növényeken is
megtalálhatók.
Az Enterococcus nemzetség a
tejsavbaktériumok közé tartozik, és
az emberhez kapcsolódó
mikrobióta részét képezi, többek
között a szájban, a bőrön és a
gasztrointesztinális traktusban.
Egyes Enterococcus törzsek
számos érdekes tulajdonsággal
rendelkeznek, mint például
multi-baktiocin-termelés és
különböző mátrixokban való
életképesség, ideértve az
élelmiszereket és a
gasztrointesztinális traktust is, ami
kiemeli potenciális
felhasználásukat természetes
tartósítószerként az
élelmiszerekben, probiotikumként
vagy az antibiotikumok reális
alternatívájaként.
SOKOLDALÚ
FELHASZNÁLHATÓSÁG
POZITÍV HATÁS
AZ IMMUNRENDSZERRE
Egyes Enterococcus
fajok kommenzálisak, serkenthetik az
immunrendszert, és jelentős hatással
vannak a bélhomeosztázis
fenntartására. Probiotikum formájában
(étrend-kiegészítő vagy terápiás
alkalmazás) az immunrendszer
támogatására szolgáló tényezőként
használhatók. Bizonyos törzsekre
szintén jellemző, hogy képesek
csökkenteni a koleszterinszintet.
ÉLELMISZERIPARI
FELHASZNÁLÁS
Felhasználhatók húsok és sajtok
erjesztésében, és élelmiszerek
tartósításában részt vevő indító
kultúraként. Részt vesznek a
tápanyagok anyagcseréjében, hogy
fenntartsák környezetük pH-értékét,
vitaminokat és más, a normális
működéshez fontos metabolitokat
szintetizálnak, megakadályozzák a
rothasztó baktériumok megkötését és
terjedését.
ALTERNATÍVA SZÁMOS
TERÜLETEN
Széles spektrumú antimikrobiális
aktivitás, egyes fajok gomba- és/vagy
vírusellenes hatással rendelkeznek, így
gátolhatják a sporuláló baktériumokat
is, és bizonyos esetekben gátolhatják
az endospórákat is. Ezen
tulajdonságoknak köszönhetően fontos
alternatívát jelentenek az
élelmiszeripari, humán- és
állategészségügyi alkalmazásokban is.
MI AZ
ENTEROCOCCUS
FAECIUM?
Az Enterococcus a
tejsavbaktériumok egyik
nemzetségét alkotja, amelyek
általában az emlősök, köztük az
emberek bélrendszerében
telepednek meg. Az
enterococcusok azon baktériumok
közé tartoznak, amelyek az emberi
születés után az első közt
telepednek meg, és képesek
elszaporodni mind a vastag-, mind
a vékonybélben. Az Enterococcu
faecium és az Enterococcus faecalis
az emberi székletben
leggyakrabban előforduló
enterococcus-fajok.

Egyes Enterococcus fajok
kommenzálisak, serkenthetik az
immunrendszert, és jelentős
hatással vannak a bélhomeosztázis
fenntartására. Az enterococcusok
probiotikum formájában
(étrend-kiegészítő vagy terápiás
alkalmazás) az immunrendszer
támogatására szolgáló tényezőként
használhatók.

A baktériumtörzs előnyös
tulajdonságait számos randomizált
klinikai vizsgálatban igazolták,
köztük olyanokban is, amelyekben
bizonyos gyomor-bélrendszeri
betegségek – mint például
krónikus gyomorhurut,
gyomorfekély, IBS,
hasnyálmirigy-gyulladás, krónikus
májgyulladás - kezelésére
használták. Mindezeken túl egyéb
klinikai hatásait - például rákellenes
tulajdonságok - is kimutatták.
MI AZ ENTEROCOCCUS FAECIUM L3?
Az emberi mikrobiomot célzó kutatások
kimutatták, hogy a szervezetben mintegy 5000
mikroorganizmusfaj él, amelyek 2000
nemzetséghez és 25 törzshez tartoznak, és
összesen 316 millió génnel rendelkeznek.
Becslések szerint csak az emberi
emésztőrendszerrel kapcsolatban 9 millió
különböző bakteriális eredetű gén létezik.
A humán bélmikrobiom génkatalógusa
(IGC) és az eggNOG adatbázis
leképezése alapján a gének körülbelül
40%-a ismeretlen vagy
meghatározatlan funkciójú.
MIK AZ ENTEROCOCCUSOK?
Az enterococcusok a tejsavbaktériumok változatos,
fajokban gazdag csoportja, amelyet különböző
környezetekből, többek között az emberek, állatok és
rovarok emésztőrendszeréből, de természetes
biomokból, például vízből, szennyvízből, talajból és
szántóföldekről is izoláltak. Enterococcusokat izoláltak
növényekből, például olajbogyóból is, és a vadon élő
növényeken is megtalálhatók.

Az Enterococcus nemzetség a tejsavbaktériumok közé
tartozik, és az emberhez kapcsolódó mikrobióta részét
képezi, többek között a szájban, a bőrön és a
gasztrointesztinális traktusban. Egyes Enterococcus
törzsek számos érdekes tulajdonsággal rendelkeznek,
mint például multi-baktiocin-termelés és különböző
mátrixokban való életképesség, ideértve az
élelmiszereket és a gasztrointesztinális traktust is, ami
kiemeli potenciális felhasználásukat természetes
tartósítószerként az élelmiszerekben, probiotikumként
vagy az antibiotikumok reális alternatívájaként.
SOKOLDALÚ
FELHASZNÁLHATÓSÁG
POZITÍV HATÁS
AZ IMMUNRENDSZERRE
Egyes Enterococcus fajok
kommenzálisak, serkenthetik az
immunrendszert, és jelentős hatással
vannak a bélhomeosztázis
fenntartására. Probiotikum formájában
(étrend-kiegészítő vagy terápiás
alkalmazás) az immunrendszer
támogatására szolgáló tényezőként
használhatók. Bizonyos törzsekre
szintén jellemző, hogy képesek
csökkenteni a koleszterinszintet.
ÉLELMISZERIPARI
FELHASZNÁLÁS
Felhasználhatók húsok és sajtok
erjesztésében, és élelmiszerek
tartósításában részt vevő indító
kultúraként. Részt vesznek a
tápanyagok anyagcseréjében, hogy
fenntartsák környezetük pH-értékét,
vitaminokat és más, a normális
működéshez fontos metabolitokat
szintetizálnak, megakadályozzák a
rothasztó baktériumok megkötését és
terjedését.
ALTERNATÍVA SZÁMOS
TERÜLETEN
Széles spektrumú antimikrobiális
aktivitás, egyes fajok gomba- és/vagy
vírusellenes hatással rendelkeznek, így
gátolhatják a sporuláló baktériumokat
is, és bizonyos esetekben gátolhatják
az endospórákat is. Ezen
tulajdonságoknak köszönhetően fontos
alternatívát jelentenek az
élelmiszeripari, humán- és
állategészségügyi alkalmazásokban is.
MI AZ ENTEROCOCCUS FAECEUM?
Az Enterococcus a tejsavbaktériumok egyik nemzetségét alkotja, amelyek általában az
emlősök, köztük az emberek bélrendszerében telepednek meg. Az enterococcusok azon
baktériumok közé tartoznak, amelyek az emberi születés után az első közt telepednek meg, és
képesek elszaporodni mind a vastag-, mind a vékonybélben. Az Enterococcus faecium és az
Enterococcus faecalis az emberi székletben leggyakrabban előforduló enterococcus-fajok.

Egyes Enterococcus fajok kommenzálisak, serkenthetik az immunrendszert, és jelentős
hatással vannak a bélhomeosztázis fenntartására. Az enterococcusok probiotikum formájában
(étrend-kiegészítő vagy terápiás alkalmazás) az immunrendszer támogatására szolgáló
tényezőként használhatók.
A baktériumtörzs előnyös tulajdonságait
számos randomizált klinikai vizsgálatban
igazolták, köztük olyanokban is,
amelyekben bizonyos
gyomor-bélrendszeri betegségek - mint
például krónikus gyomorhurut,
gyomorfekély, IBS,
hasnyálmirigy-gyulladás, krónikus
májgyulladás - kezelésére használták.
Mindezeken túl egyéb klinikai hatásait -
például rákellenes tulajdonságok - is
kimutatták.